KADANG KADANG MAHU JUGA POPULAR SEPERTI TAMAN RASYIDAH UTAMA

There was an error in this gadget

PANAS! PANAS! PANAS!!! klik cepat.

Sunday, July 17, 2011

Pendedahan eksklusif

Panas! Panas! Baru keluar dari kotak ketuhar.

Dimana anda takkan jumpa ini dimana mana. Tidak di OhBulan! atau di beautifulnara sama sekali.

Cekidaud, guess what i have inside my cute stomach. Dahla, kalau ye pun taknak ngaku cute, janganla sampai muntah siap ramas ramas perut. Kecik hati ai. Hemph!

Tuesday, February 15, 2011

Sesungguhnya. sungguh??

sesungguhnya Nabi Muhammad Pesuruh Allah.
Selamat Menyambut MaulidurRasul untuk semua.


sebulan dua yang lepas, PH adalah WD untuk aku. untuk yang tidak faham erti kata pendek --> every PUBLIC HOLIDAY is a WORKING DAY. sejak sejak mengabdikan diri terhadap Bijines Plang (Biz Plan Jepang), aku lupe apa itu keindahan alam. sehinggalah suatu hari ibu menepuk bahu kiriku dan melatahlah aku, oh mak kau! ibu jawab, mak kau kat sini ha! ok, dongeng. sekarang Business Plan sudah tamat episod!

yabedabeduuuu wak bedu beduuuu!!

maka terasalah apa itu angin sepoi2 bahasa di waktu senja. kalau tak, madah balik malam jela aku. orang lain siap tido kat rumah depan TV kaki siap terkangkang atas kabinet. aku pun terkangkang jugak. terkangkang kepala fikirannya memerah otak demi sesuap nasi. oh gituww.~

sesungguhnya selepas tamatnya riwayat kesan degil daripada BP preparation itu, aku pun mula sibuk dengan wedding preparation. dan makanya, titik peluh kudrat kendarat semua dicurahkan ke saat saat genting persiapan perkahwinan. macam tak percaya yang aku dah nak kahwin. mari lempang aku beramai ramai. dan beronok-ronoklah kamu tengok aku tersedar dari lamunan akibat lempangan waja itu. ya, AKU DAH NAK KAHWIN. tak kurang sebulan lagi, aku akan melangkah ke satu alam yang baru. yang terlalu baru untuk aku. semoga segalanya berjalan lancar, Ya Allah. mohon dipermudahkan segalanya, mohon diberi kekuatan untuk seinci dugaan pun. kamu kamu yang membaca ini pun, tolonglah doakan saya ya? esok sampai giliran awak semua, semoga dibalas doa doa yang baik juga :)

dan ya, sedikit cuit cuit gambar pre-wedding kami.
reminiscing the memory, ahh so sweet of u & me :)













credit goes to hafizudinhamdan.com & asyraff


Wednesday, January 5, 2011

Dasar Manusia!

dasar Manusia tamak haloba.
tak cukup 1 blog, nak tambah lg 1 blog.
lepastu terkial2 nak taiop entri gune kaki kiri.
ibu jari kaki kalau kecik comel macam kaki hamster bulu kuning langsat, heran jugak aku.
ini tidak. beso gedabak memang sah2 keturunan jawa.

tak kira, beso ke idak, joyah hendak jugek buke satu lagi blog nyee.
ini blog ke arah perkahwinan saya. tapi ituler, nyempat ke idak, bedah pun dok tau ler.
kalau berani, korang cekidaud aje sini


ehh sukahatila i nak main sambung2 nama macam itu. geli tak ketiak itu?
kalau geli, mari membeli barangan buatan malaysia.

CAU BEDAAHH.

Sunday, December 5, 2010

genap sudah gundah gulana

hari ini sudah genap 14 tahun aku tak update blog. janganlah ada sesiapa yang percaya fakta ini, kalau kau tak mahu aku dapat dosa menipu secara rambang.

ah, wanita berkerjaya macam aku ni jangan kau sangka air yang tenang tiada buaya. sedangkan lidah lagi tegigit, apetah lagi gusi yang bergesel. aku tak minta dilahirkan begini. cantik dan bersopan. menjadi igauan para lelaki. cis, pernyataan berani mati tu. kau berani bagi fakta macam tu? tak berani kan? dah, pergi sembunyi belakang gerobok. buat malu kaum jawa aje.

fine, jangan melatah lagi. selama aku menyepikan diri ni, ada sebab musabab yang terang lagi nyata. aku tak mampu membahagikan masa untuk blog aku. aku tak mahu blog aku rasa diperdayakan, diduakan. iya, memang aku sibuk dengan kekasih hati. itulah lumrah manusia, habis madu sepah dibuang. sedangkan kerajaan dah banyak iklankan, bebudi bahasa budaya kita. jangan buang sampah merata2, apatah lagi madu. kalau dibuang merata, akibatnya melekitlah lantai marmar dirumah kita.

melencong entah kemana perbincangan kita harini. maafkan kesilapan hamba.

apa-apa pun, hati aku masih ada untuk blog ini. tapi waktu aku langsung tak bertoleransi untuk aku menulis dlm blog ini. kan aku dh cakap, aku wanita berkejaya. konon konon sibuk. konon konon berdedikasi. IYA, MEMANG BENAR!! tiba tiba bangun dan berdebat. apahal?? okay, berangan semata mata.

sibuk kerja, sibuk mengomel, sibuk makan, sibuk jaga tepi kain orang, sibuk selak kain orang. eh eh. off the record, please?

minggu depan nak bertunang dah. bangga tak? maka tamatlah riwayat berfoya-foya aku. umum sedia maklum, aku liar. susah nak tambat. tapi sekali kena tambat, jinaklah aku. tahniah, Mr Right! anda berjaya menambat jiwa raga peparu saya. saya bangga dengan anda. bersama menuju alam perkahwinan! *ini contoh tebaik, hukum WAJIB KAHWIN.*

wehh penjual marukku diwaktu bukan Deepavali, bergenang tak airmata kau baca post aku kali ini? dah banyak kali aku pesan kat kau, jangan salahkan ibu mengandung. salahkan bapa yang mendayung. till next entry, doakan majlis pertunangan aku selamat dan dilimpahi Rahmat! :)

CAU BEDAHH.

Saturday, November 6, 2010

bukan salah bapa mendayung

sejak akhir akhir ini, aku rasa diperhatikan. aku rasa ramai yang membontoti pergerakan aku. ya, dimana saja. atas sebab apa, entah aku pun tak pasti. tak tidur malam memikirkan hal ini. nak kata sebab muka cantik, tinggal harapan. muke berketak banyak jerawat. kadang2 aku fikir jugak, tak mungkin sebab aku bergetah. ibu dan abah tak pernah mengajar anak anaknya bermain di pokok getah. ditakuti barangkali berbau ojol. ahhh permainan fikiran ini, mahu saja aku persetankan. tapi aku tak mampu. kenapa aku yang perlu jadi perhatian semua orang? damn. eh "damn" dalam bahasa melayu apa ah? tiba tiba aku rasa nak belajar memperkukuhkan kosakata mengeluh dalam bahasa melayu pulak.

berbalik kepada persoalan tadi. letih berfikir soal ini, aku nak alih pandangan aku kepada sesuatu yang lebih serius dan relevan. aku cuba pesongkan pandangan aku terhadap pilihanraya batu sapi. tapi langsung tak menarik minat. otak tetap mahu memikirkan isu hangat tentang perhatian lebih yang orang sekeliling berikan terhadap aku.

sehingga pagi tadi, akhirnya terungkai segala persoalan. aksi budak kampung normal seperti aku, yang tak pernah duduk diam. begini kisahnya, pagi tadi aku menyelitkan kaki aku kat celah2 batang2 yang selalu orang letak kat balkoni atau beranda rumah. bentuk dia yang akan2 batu nisan, tapi kitaa susun depan rumah, lepastu atas dia ada tempat yang kite boleh sandar atau letak tangan. boleh juga buat duduk2 waktu nak membabai orang yang nak balik KL lepas habis beraya di kampung. explanation amat panjang disini, tak tahu membawa kepada pemahaman yang nyata atau dtidak. ringkasnya, kaki aku dah tak muat nak masuk dlm celah kawasan tersebut. maka beta kecewa.

lah baru aku tau orang tengok aku sebab tak sampai hati nak tegur aku dah gemuk bagai dipam pam. yis terlebih bubuh. esen vanila kurang letak. peha dah berlaga macam liga piala diraja malaysia. bila tepuk tangan pun boleh buat daging di lengan rasa bergoyang. patotlah pakai seluar bontot selalu melecet. siamang gagap bertali arus. jangan salahkan ibu mengandung.

kalau dulu, boleh sewenang2nya tidur diruang tamu rumah orang, dengan keyakinan tubuh yang aku miliki.


kalau dulu, nak masuk luggage beg untuk tujuan pemerdagangan manusia pun mampu. tapi sekarang??

eh eh apa kau heran kalau aku gemok pun? ada aku kacau kau berak?

inilah perempuan. obses sangat dengan kekurusan.

aku tak mahu jadi perempuan tipikal.

tapi aku sudah pun jadi begitu.

damn sekali lagi.

Tuesday, September 14, 2010

matahari saya sudah datang.
tolong bersinar untuk selamanya, boleh?
terima kasih Allah.
(^_^)

Friday, September 3, 2010

untuk yang kuat sahaja.

kita suka mengeluh bila diberi dugaan. mengeluh hah-huh-hah-huh bunyi. pergi kiri tak kena, pergi kanan tak kena, nak terbang lagi rasa tak kena. apa tidaknya, iman tak kuat. sabar sah-sah memang tak cukup tebal. sikit sikit mesti nak salahkan takdir. jangan. jangan sesekali. salahkan masa lampau kita. Allah turunkan ujian untuk kita muhasabah diri. sebab itu orang selalu cakap, Allah hanya akan uji hambanya yang kuat. walaupun aku lembik dan tak gagah, Allah tetap bagi ujian bertimpa-timpa pada aku. makanya, soalan di sini, adakah aku gagah sebenarnya?

TIDAK.

bila Allah bagi dugaan pada kita, itu maknanya akan ada hikmah disebalik apa yang terjadi. bagi golongan yang fikirannya waras, matang juga barangkali, konklusinya mesti positif. itu yang kita kata muhasabah diri. bila turunnya ujian dan dugaan untuk kita, sesekali perlu juga kita toleh ke belakang, recall masa silam kita, apa salah aku sebenarnya. kalau rasa diri terlalu suci untuk diberi ujian, anda silap. Ramadhan kali ini, dugaan terlalu kerap dtg untuk aku. tapi bila aku toleh ke belakang, aku sudah nampak rasionalnya ujian itu untuk aku. dan apa hikmah yang aku mungkin dapat dari ujian2 ini.

tamat kisah dugaan. bersyukur dengan hidayah yang allah berikan.

Pagi tadi jam 3 pagi dapat berita mengejutkan, makngah meninggal dunia akibat kemalangan ketika berjalan kaki balik kerumah selepas selesai Solat Terawih. Terdetik juga, InsyaAllah ini syahid kecil untuk beliau. perginya beliau dalam bulan yang mulia, pada hari Jumaat, mungkin tanda Allah benar2 sayangkan Allahyarhamah. juga dengan harapan moga dipermudahkan segalanya di dalam kubur nanti. walaupun cara Allahyarhamah pergi terlalu tragis untuk diingati, ini Takdir yang sudah tertulis. Pak ngah betul2 kuat untuk terima pemergian isteri beliau. airmata lelakinya gugur waktu melihat anak2 mencium dahi ibu mereka. kagumnya aku pada pakngah, beliau sendiri yang membacakan talkin di kubur isterinya.

Entah kenapa hari ini aku berani kuatkan diri untuk turut serta dalam upacara pengebumian Mak ngah. waktu talkin dibacakan, menitik airmata. rasa terlalu syahdu, bergetar jiwa dengar bait-bait talkin yang dibaca. dari sini, aku percaya Allah sedikit demi sedikit turunkan Nur untuk aku dan juga orang lain, mungkin.

Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Siti Amlah Bt Hj Saleh..


Sunday, August 29, 2010

Terjaga aku dari sedar.




sedar tak sedar dah hampir sebulan aku lepas dari pembedahan.

sedar tak sedar aku rupanya dah boleh melompat terkinja2 semula.

sedar tak sedar, buruk rupanya parut bekas operation kat perut aku.

sedar tak sedar, makin banyak rupanya dosa yg aku dah buat..


berbalik pada sedar ke tak sedar, akhir2 ini banyak dugaan Allah beri pada aku. dari segi kesihatannya lain, dari segi pekerjaan nya lain, dari segi perhubungan jga ada, dan dari segi kehidupan secara keseluruhan juga ada. semua datang "in package". gedebuk! aduh sakit tau macam kena timpa.

kadang kadang aku memang lembik. sikit sikit nangis. dah jadi rutin. pagi buat akaun, malam tadah airmata. siang menghadap pc, malam tekup muka kesat hingus kat bantal lembu. sadis juga, kalau nak cerita. ah bukan kadang kadang je lembik. selalu sangat kelembikan jiwa dan raga. memang tak gagah langsung ah. aku cuma akan rasa gagah bila ibu dan abah ada kat sebelah.

contoh masa detik detik cemas disorong atas katil ke operation theatre. rasa menggigil. cuak. kuak. biawak. semua rasa ada. lagila bila tiada yang bagi kata kata semangat malaysia boleh pada aku. nasib baik juga ada kawan yang teman. seorang pun jadila daripada langsung tiada kan. tapi the moment i entered the operation room, ding dong. nervous. berdebar. macam nak akad nikah. eh eh tipu. macam nak beranak. kali ni tak tipu. takut gila. suami pula tiada di sisi. *berangan lagi*. ibu jari kaki dan jari kaki yang lain dan bergoyang2 irama bhangra untuk atasi rasa takut itu. tapi tak mampu juga. susah wa cakap lu. tolong percaya.

waktu kaki tengah bergoyang2 tu, aku dah tak sedar apa. yang aku tahu, bila aku sedar, badan menggigil tahan sakit kat perut, seksa betul. rasa macam ada orang baru je ceroboh sistem pencernaan saya. tapi tak pasti siapa orang itu. mungkin doktor. ya, memang saya yakin ia adalah doktor. bila saya dah tersedar, mereka misi2 dan visi2 hospital (iaitu nurse) sorong saya balik ke wad. bila tengok ibu abah ada situ, its such a relief there.

cuma sempat senyum, lepas itu air mata meleleh lagi. haa laju lagi laju lagi. saya malu betul sebab nangis depan ibu abah. sebab nampak gembeng. fine, memang saya gembeng. tapi tak mahu mereka tahu. tapi terkantoi pula masa tu. takpelah, rezeki mereka la saya rasa. bila saya tak tahan sakit, automatik air mata meleleh, tanpa perlu tekan suis. dan automatik abah ambil kain dan lap kan perlahan lahan. syahdu sungguh waktu itu. tamah syahdu lagi, dah besar2 gini pun ibu masih sanggup nak salinkan baju untuk aku tolong sarungkan baju untuk aku, tolong teman aku pergi buang air. padahal sebelum ni anak mereka yang nama AMALINA inilah yang paling nauzubillah degilnyya toksah cakaplaa. tengok nie, baru cerita pasal ini, saya dah tercebik2 tahan nangis. stop dulu ah. babai. benci betul jiwa tisu macam ini. grr.


eh sebelum berhenti, kesimpulannya, bila waktu aku sakit, baru dapat aku lihat dan aku rasa betapa ibu abah sayang dan jaga aku. baru benar, aku terjaga dalam sedar. terima kasih untuk ujian dan anugerah ini, ya Allah.




Saturday, August 28, 2010

mak long Kamariah

tak payah kisah dengan lagu Camelia kat blog aku nie. kalau rasa jiwang sangat sampai menitik air mata, tahan dulu. ini Ramadhan. nangis dalam hati cukup. takyah tunjuk2 orang. lagipun Camelia dengan aku memang langsung tiada kaitan. jangan pulak kau ingat aku order kuih bangkit moden dengan Camelia. tidak sama sekali. sebenarnya motif lagu sadis ni untuk maklong aku. Kamariah namanya. aku tak berniat nak menipu di bulan Ramadan ni. jadi, lebih elok jangan percaya.

saja nak layan jiwa dengar lagu ni. ape de hal.

tadi aku ambil baju raya yang dah sebulan lepas siap. konklusinya, baju tidak melepasi bahagian badan yang tertentu. siapa nak jawab ni? gemok gedempol pakai baju raya pon terbonjol bonjol. entah ini silap siapa. mungkin silap tukang jahit yang kurang pakar dalam kiraan kalkulus sentimeter persegi sehingga terkecil ukur pula di bahagian tertentu. yang pasti tu bukan salah aku.
*masih tiada kesedaran sivik lagi. entah bila akan sedar akan kekurangan diri sendiri*

jangan salahkan ibu mengandung bila satu rumah bau losyen mustajab pati halia extra hot. sumpah menggelegak bau seluruh rumah. habis kuasa ambi pur lavender pilihan ibu di pasaraya terkemuka yang telah dibeli semalam. Dengan itu, harus aku tanam azam sempena Ramadan ini untuk kurangkan pengambilan susu manis di dalam milo untuk sahur. semoga berjaya.


Sunday, August 22, 2010

tak bisa ah.

hati aku susah nak tenang. tidur aku tak selalu lena.

fine. aku tahu aku sayang kau.

and i know u're reading this.

thanks for the colors.

damn. aku nak kau tahu, aku lembik.

tak kisah lembik puasa jangan lembik jiwa.