KADANG KADANG MAHU JUGA POPULAR SEPERTI TAMAN RASYIDAH UTAMA

There was an error in this gadget

PANAS! PANAS! PANAS!!! klik cepat.

Sunday, December 5, 2010

genap sudah gundah gulana

hari ini sudah genap 14 tahun aku tak update blog. janganlah ada sesiapa yang percaya fakta ini, kalau kau tak mahu aku dapat dosa menipu secara rambang.

ah, wanita berkerjaya macam aku ni jangan kau sangka air yang tenang tiada buaya. sedangkan lidah lagi tegigit, apetah lagi gusi yang bergesel. aku tak minta dilahirkan begini. cantik dan bersopan. menjadi igauan para lelaki. cis, pernyataan berani mati tu. kau berani bagi fakta macam tu? tak berani kan? dah, pergi sembunyi belakang gerobok. buat malu kaum jawa aje.

fine, jangan melatah lagi. selama aku menyepikan diri ni, ada sebab musabab yang terang lagi nyata. aku tak mampu membahagikan masa untuk blog aku. aku tak mahu blog aku rasa diperdayakan, diduakan. iya, memang aku sibuk dengan kekasih hati. itulah lumrah manusia, habis madu sepah dibuang. sedangkan kerajaan dah banyak iklankan, bebudi bahasa budaya kita. jangan buang sampah merata2, apatah lagi madu. kalau dibuang merata, akibatnya melekitlah lantai marmar dirumah kita.

melencong entah kemana perbincangan kita harini. maafkan kesilapan hamba.

apa-apa pun, hati aku masih ada untuk blog ini. tapi waktu aku langsung tak bertoleransi untuk aku menulis dlm blog ini. kan aku dh cakap, aku wanita berkejaya. konon konon sibuk. konon konon berdedikasi. IYA, MEMANG BENAR!! tiba tiba bangun dan berdebat. apahal?? okay, berangan semata mata.

sibuk kerja, sibuk mengomel, sibuk makan, sibuk jaga tepi kain orang, sibuk selak kain orang. eh eh. off the record, please?

minggu depan nak bertunang dah. bangga tak? maka tamatlah riwayat berfoya-foya aku. umum sedia maklum, aku liar. susah nak tambat. tapi sekali kena tambat, jinaklah aku. tahniah, Mr Right! anda berjaya menambat jiwa raga peparu saya. saya bangga dengan anda. bersama menuju alam perkahwinan! *ini contoh tebaik, hukum WAJIB KAHWIN.*

wehh penjual marukku diwaktu bukan Deepavali, bergenang tak airmata kau baca post aku kali ini? dah banyak kali aku pesan kat kau, jangan salahkan ibu mengandung. salahkan bapa yang mendayung. till next entry, doakan majlis pertunangan aku selamat dan dilimpahi Rahmat! :)

CAU BEDAHH.

Saturday, November 6, 2010

bukan salah bapa mendayung

sejak akhir akhir ini, aku rasa diperhatikan. aku rasa ramai yang membontoti pergerakan aku. ya, dimana saja. atas sebab apa, entah aku pun tak pasti. tak tidur malam memikirkan hal ini. nak kata sebab muka cantik, tinggal harapan. muke berketak banyak jerawat. kadang2 aku fikir jugak, tak mungkin sebab aku bergetah. ibu dan abah tak pernah mengajar anak anaknya bermain di pokok getah. ditakuti barangkali berbau ojol. ahhh permainan fikiran ini, mahu saja aku persetankan. tapi aku tak mampu. kenapa aku yang perlu jadi perhatian semua orang? damn. eh "damn" dalam bahasa melayu apa ah? tiba tiba aku rasa nak belajar memperkukuhkan kosakata mengeluh dalam bahasa melayu pulak.

berbalik kepada persoalan tadi. letih berfikir soal ini, aku nak alih pandangan aku kepada sesuatu yang lebih serius dan relevan. aku cuba pesongkan pandangan aku terhadap pilihanraya batu sapi. tapi langsung tak menarik minat. otak tetap mahu memikirkan isu hangat tentang perhatian lebih yang orang sekeliling berikan terhadap aku.

sehingga pagi tadi, akhirnya terungkai segala persoalan. aksi budak kampung normal seperti aku, yang tak pernah duduk diam. begini kisahnya, pagi tadi aku menyelitkan kaki aku kat celah2 batang2 yang selalu orang letak kat balkoni atau beranda rumah. bentuk dia yang akan2 batu nisan, tapi kitaa susun depan rumah, lepastu atas dia ada tempat yang kite boleh sandar atau letak tangan. boleh juga buat duduk2 waktu nak membabai orang yang nak balik KL lepas habis beraya di kampung. explanation amat panjang disini, tak tahu membawa kepada pemahaman yang nyata atau dtidak. ringkasnya, kaki aku dah tak muat nak masuk dlm celah kawasan tersebut. maka beta kecewa.

lah baru aku tau orang tengok aku sebab tak sampai hati nak tegur aku dah gemuk bagai dipam pam. yis terlebih bubuh. esen vanila kurang letak. peha dah berlaga macam liga piala diraja malaysia. bila tepuk tangan pun boleh buat daging di lengan rasa bergoyang. patotlah pakai seluar bontot selalu melecet. siamang gagap bertali arus. jangan salahkan ibu mengandung.

kalau dulu, boleh sewenang2nya tidur diruang tamu rumah orang, dengan keyakinan tubuh yang aku miliki.


kalau dulu, nak masuk luggage beg untuk tujuan pemerdagangan manusia pun mampu. tapi sekarang??

eh eh apa kau heran kalau aku gemok pun? ada aku kacau kau berak?

inilah perempuan. obses sangat dengan kekurusan.

aku tak mahu jadi perempuan tipikal.

tapi aku sudah pun jadi begitu.

damn sekali lagi.

Tuesday, September 14, 2010

matahari saya sudah datang.
tolong bersinar untuk selamanya, boleh?
terima kasih Allah.
(^_^)

Friday, September 3, 2010

untuk yang kuat sahaja.

kita suka mengeluh bila diberi dugaan. mengeluh hah-huh-hah-huh bunyi. pergi kiri tak kena, pergi kanan tak kena, nak terbang lagi rasa tak kena. apa tidaknya, iman tak kuat. sabar sah-sah memang tak cukup tebal. sikit sikit mesti nak salahkan takdir. jangan. jangan sesekali. salahkan masa lampau kita. Allah turunkan ujian untuk kita muhasabah diri. sebab itu orang selalu cakap, Allah hanya akan uji hambanya yang kuat. walaupun aku lembik dan tak gagah, Allah tetap bagi ujian bertimpa-timpa pada aku. makanya, soalan di sini, adakah aku gagah sebenarnya?

TIDAK.

bila Allah bagi dugaan pada kita, itu maknanya akan ada hikmah disebalik apa yang terjadi. bagi golongan yang fikirannya waras, matang juga barangkali, konklusinya mesti positif. itu yang kita kata muhasabah diri. bila turunnya ujian dan dugaan untuk kita, sesekali perlu juga kita toleh ke belakang, recall masa silam kita, apa salah aku sebenarnya. kalau rasa diri terlalu suci untuk diberi ujian, anda silap. Ramadhan kali ini, dugaan terlalu kerap dtg untuk aku. tapi bila aku toleh ke belakang, aku sudah nampak rasionalnya ujian itu untuk aku. dan apa hikmah yang aku mungkin dapat dari ujian2 ini.

tamat kisah dugaan. bersyukur dengan hidayah yang allah berikan.

Pagi tadi jam 3 pagi dapat berita mengejutkan, makngah meninggal dunia akibat kemalangan ketika berjalan kaki balik kerumah selepas selesai Solat Terawih. Terdetik juga, InsyaAllah ini syahid kecil untuk beliau. perginya beliau dalam bulan yang mulia, pada hari Jumaat, mungkin tanda Allah benar2 sayangkan Allahyarhamah. juga dengan harapan moga dipermudahkan segalanya di dalam kubur nanti. walaupun cara Allahyarhamah pergi terlalu tragis untuk diingati, ini Takdir yang sudah tertulis. Pak ngah betul2 kuat untuk terima pemergian isteri beliau. airmata lelakinya gugur waktu melihat anak2 mencium dahi ibu mereka. kagumnya aku pada pakngah, beliau sendiri yang membacakan talkin di kubur isterinya.

Entah kenapa hari ini aku berani kuatkan diri untuk turut serta dalam upacara pengebumian Mak ngah. waktu talkin dibacakan, menitik airmata. rasa terlalu syahdu, bergetar jiwa dengar bait-bait talkin yang dibaca. dari sini, aku percaya Allah sedikit demi sedikit turunkan Nur untuk aku dan juga orang lain, mungkin.

Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Siti Amlah Bt Hj Saleh..


Sunday, August 29, 2010

Terjaga aku dari sedar.




sedar tak sedar dah hampir sebulan aku lepas dari pembedahan.

sedar tak sedar aku rupanya dah boleh melompat terkinja2 semula.

sedar tak sedar, buruk rupanya parut bekas operation kat perut aku.

sedar tak sedar, makin banyak rupanya dosa yg aku dah buat..


berbalik pada sedar ke tak sedar, akhir2 ini banyak dugaan Allah beri pada aku. dari segi kesihatannya lain, dari segi pekerjaan nya lain, dari segi perhubungan jga ada, dan dari segi kehidupan secara keseluruhan juga ada. semua datang "in package". gedebuk! aduh sakit tau macam kena timpa.

kadang kadang aku memang lembik. sikit sikit nangis. dah jadi rutin. pagi buat akaun, malam tadah airmata. siang menghadap pc, malam tekup muka kesat hingus kat bantal lembu. sadis juga, kalau nak cerita. ah bukan kadang kadang je lembik. selalu sangat kelembikan jiwa dan raga. memang tak gagah langsung ah. aku cuma akan rasa gagah bila ibu dan abah ada kat sebelah.

contoh masa detik detik cemas disorong atas katil ke operation theatre. rasa menggigil. cuak. kuak. biawak. semua rasa ada. lagila bila tiada yang bagi kata kata semangat malaysia boleh pada aku. nasib baik juga ada kawan yang teman. seorang pun jadila daripada langsung tiada kan. tapi the moment i entered the operation room, ding dong. nervous. berdebar. macam nak akad nikah. eh eh tipu. macam nak beranak. kali ni tak tipu. takut gila. suami pula tiada di sisi. *berangan lagi*. ibu jari kaki dan jari kaki yang lain dan bergoyang2 irama bhangra untuk atasi rasa takut itu. tapi tak mampu juga. susah wa cakap lu. tolong percaya.

waktu kaki tengah bergoyang2 tu, aku dah tak sedar apa. yang aku tahu, bila aku sedar, badan menggigil tahan sakit kat perut, seksa betul. rasa macam ada orang baru je ceroboh sistem pencernaan saya. tapi tak pasti siapa orang itu. mungkin doktor. ya, memang saya yakin ia adalah doktor. bila saya dah tersedar, mereka misi2 dan visi2 hospital (iaitu nurse) sorong saya balik ke wad. bila tengok ibu abah ada situ, its such a relief there.

cuma sempat senyum, lepas itu air mata meleleh lagi. haa laju lagi laju lagi. saya malu betul sebab nangis depan ibu abah. sebab nampak gembeng. fine, memang saya gembeng. tapi tak mahu mereka tahu. tapi terkantoi pula masa tu. takpelah, rezeki mereka la saya rasa. bila saya tak tahan sakit, automatik air mata meleleh, tanpa perlu tekan suis. dan automatik abah ambil kain dan lap kan perlahan lahan. syahdu sungguh waktu itu. tamah syahdu lagi, dah besar2 gini pun ibu masih sanggup nak salinkan baju untuk aku tolong sarungkan baju untuk aku, tolong teman aku pergi buang air. padahal sebelum ni anak mereka yang nama AMALINA inilah yang paling nauzubillah degilnyya toksah cakaplaa. tengok nie, baru cerita pasal ini, saya dah tercebik2 tahan nangis. stop dulu ah. babai. benci betul jiwa tisu macam ini. grr.


eh sebelum berhenti, kesimpulannya, bila waktu aku sakit, baru dapat aku lihat dan aku rasa betapa ibu abah sayang dan jaga aku. baru benar, aku terjaga dalam sedar. terima kasih untuk ujian dan anugerah ini, ya Allah.




Saturday, August 28, 2010

mak long Kamariah

tak payah kisah dengan lagu Camelia kat blog aku nie. kalau rasa jiwang sangat sampai menitik air mata, tahan dulu. ini Ramadhan. nangis dalam hati cukup. takyah tunjuk2 orang. lagipun Camelia dengan aku memang langsung tiada kaitan. jangan pulak kau ingat aku order kuih bangkit moden dengan Camelia. tidak sama sekali. sebenarnya motif lagu sadis ni untuk maklong aku. Kamariah namanya. aku tak berniat nak menipu di bulan Ramadan ni. jadi, lebih elok jangan percaya.

saja nak layan jiwa dengar lagu ni. ape de hal.

tadi aku ambil baju raya yang dah sebulan lepas siap. konklusinya, baju tidak melepasi bahagian badan yang tertentu. siapa nak jawab ni? gemok gedempol pakai baju raya pon terbonjol bonjol. entah ini silap siapa. mungkin silap tukang jahit yang kurang pakar dalam kiraan kalkulus sentimeter persegi sehingga terkecil ukur pula di bahagian tertentu. yang pasti tu bukan salah aku.
*masih tiada kesedaran sivik lagi. entah bila akan sedar akan kekurangan diri sendiri*

jangan salahkan ibu mengandung bila satu rumah bau losyen mustajab pati halia extra hot. sumpah menggelegak bau seluruh rumah. habis kuasa ambi pur lavender pilihan ibu di pasaraya terkemuka yang telah dibeli semalam. Dengan itu, harus aku tanam azam sempena Ramadan ini untuk kurangkan pengambilan susu manis di dalam milo untuk sahur. semoga berjaya.


Sunday, August 22, 2010

tak bisa ah.

hati aku susah nak tenang. tidur aku tak selalu lena.

fine. aku tahu aku sayang kau.

and i know u're reading this.

thanks for the colors.

damn. aku nak kau tahu, aku lembik.

tak kisah lembik puasa jangan lembik jiwa.

Wednesday, August 11, 2010

noktah.

Hari ini 1 ramadhan.

Selamat menyambut ibadah puasa, kawan kawan.

Puasa tahun ini harap lebih bermakna dari puasa tahun lepas.

Kalau tahun lepas, aku boleh katakan setiap hari pun akan berjaga sampai tiba waktu sahur sebab waktu tu tgh gila YM. Aku Cuma akan tidur selepas subuh sampai tengahari. Tapi tahun ni berlainan. Dia takde dengan aku untuk puasa kali ini. Rasa janggal. Tapi aku perlu biasakan.

Ramadhan tahun ini, aku tak hidangkan lagu manbai “Harapan Ramadhan” untuk semua. Tapi bait2 lagu di bawah aku tujukan untuk diri aku sendiri, memang terpukul betul. Probably it’s from my ‘significant other’. Pedih ulu hati, kau tau. Selamat berpuasa semua. Jangan banyak sedih2, banyakkan mengaji.

Amalina,

Maafkanlah aku

Kerna ku tak bisa temani hidupmu

Amalina,

Lupakanlah aku

Jangan pernah lagi kau hubungi aku.

Kau wanita terhebat yg pernah singgah di hatiku

Kau wanita yang gagah

Aku mohon lupakanlah aku

Sudahla jangan menangis lagi

Kurasa cukup sampai disini

Mugkin di suatu saat nanti

Kau temui cinta yang sejati

Sudah cepat lupakanlah aku

Jangan pernah ungkit masa lalu.

Waktu kau menjadi kekasihku,

Amalina.


sahur ikan masak kicap.

Salam 1 ramadhan untuk semua. Bersua lagi kita di rancangan Mari berbuka yang diadaptasikan daripada rancangan Mari Mengaji. Ironi sungguh.

Berbalik ke landasan, memang dah lama sangat aku rasa tak tulis blog. Dia pnya lama ibarat Malaysia ni dah merdeka tiga kali. Ibaratnya daripada elok elok tema 1 Malaysia,agaknya dah maju kedepan ke tema 3 Malaysia. Cik puan dan cik laki semua nampak kan ke’exxagerate’an saya disitu. Waima pun, saya tak pernah berniat untuk tinggalkan dunia blogging ini. Maklumlah, duit kwsp belum cukup untuk menampung pembelian bmw 5series lagi. Duit SSPN anak2 pun baru saja berjumlah RM4.15. penipuan besar itu.

Bukan apa nyah, kerja sibuk bagai. Hari2 pun nak kena duduk ngadap pc dan kalkulator besar gabak kat opis tu. Kadang ada juga rasa nak termuntah atas kalkulator gabak tersebut. Tapi mengenangkan itu semua hak syarikat, dan aku juga tak suka nak menyusahkan aci-aci pembersih syarikat, aku batalkan je niat tak murni aku itu dengan memakan gula2 berangin atau nyaman.

Berita paling terbaru tentang aku (sumber dari BERNAMA), aku telah termasuk ke dalam hospital akibat kekejangan perut yang melampau. TERmasuk disitu bermaksud, aku tak rela tapi segalanya berlaku terlalu pantas. Oh apakah. Bagai disiat kulit kerbau, sapi pula yang terasa. Serius. Aku masuk hospital, aku kena undergo operation. Dan ya, hari ini aku telah berada di rumahku tapak kakiku. Usah kau dan kau Tanya lagi waktu2 getir pembedahan aku itu. Nehi pyaar karena. Sakitnya aduhai rasa macam nak tendang je perut doctor tu. Tapi aku ini jenis orangnya yang mengenang budi walau setitik nila dicurahkan. Maka niat murni itu aku tarik balik, dan aku terus menggigil tahan sakit demi doctor tercinta. Tapi sumpah menggigil bai dia punya sakit. Sumpah aku tak mau sakit lagi. Sumpah aku menyesal masuk hospital. Sumpah sumpah betukar warna. *elemen binatang diselitkan sedikit*

Tapi dari situ, aku rasa aku boleh dikategorikan seorang perempuan yang gagah sebab mampu menghadapinya seorang diri, tanpa ada suami menemani disisi, memegang tangan aku dan berkata “PUSH!PUSH!”. push push apebendealahnye aku bukan beranak pon. Appendix je kot. Tapi kira mantap jugakla sebab mampu tidur dan menahan menggigil kesakitan dan tak boleh tidur malam menanggung seorang diri. Tragis tak. Angguk je. Jadi aku anggap ini semua dugaan dari Allah. Baru sikit dia nak bagi, jadi aku terima apa saja takdirnya. Aku harap dengan kesakitan yang aku alami, dosa dosa aku yang silam Tuhan dah ampunkan.

Aku adalah satu contoh terbaik seorang manusia yang hanya ingat Tuhan bila ditimpa musibah. Aku percaya ramai lagi kat luar sana yang sama macam aku. Cuma yang membezakan adalah ego atau tidaknya dia untuk mengaku tentang kelemahan sendiri. Aku insan yang lemah. Bila tiba waktu sakit dan susah baru mula mencari Allah. Merangkak2 mencari sejadah. Menggigil gigil tangan menadah tangan memohon diberi kesihatan dan kesenangan. Menitik laju air mata mengenangkan musibah yang dating menimpa. Cuma itu yang aku dapat belajar dari apa yang terjadi. Terima kasih, Allah.

Selamat berpuasa semua, semoga RAmadhan tahun ini membawa lebih keberkatan dari tahun2 yang lalu, InsyaAllah. Amin.. ;)

Thursday, June 17, 2010

Bukan sejenis buah

Pernah dengar pasal karma? Kurma mungkin selalu. Karma, amat jarang sekali. Mungkin selalu dengar orang bercakap “I believe in karma”. Alicia keys pon minat sangat dengan karma sampai sanggup buat lagu. Apasal? Diorang tau ke karma tu apa sebenarnya? Pernah rasa ke? I bet they never. Bagi yang pernah rasa karma tu muncul dalam hidup diorang, mesti terus tiba tiba nak tulis “KARMA” dalam senarai ‘perkara aku paling benci dalam hidup di tahun 2010’.

Karma terlalu kerap datang dalam hidup aku. Sekarang mungkin giliran aku untuk rasa semua ini. Hidup aku, jiwa aku, makan aku, minum aku, semua diselubungi karma. Kadang kadang karma ni boleh jadi sesuatu yang baik. Tapi bila datang perangai syaiton si karma ni, agak mencabar keimanan jugaklah cara permainan mereka.

Macam orang slang rrrrraaaaraaaarrrraaarraaa~ (melodi lagu bad romance diikuti slang ‘r’ ala western food) cakap, WHAT U GIVE U GET BACK. WHAT GOES AROUND COMES AROUND. WHEN MARRY GO ROUND, I’LL KICK UR ASS DOWN. Aiii lebeh nampakk.

Bagi sesiapa yang xsempat melanjutkan pelajaran ke tahap lebih tinggi, dan menghadapi kesukaran memahami ayat di atas, jangan gundah. Aku boleh explain. Eh, dalam bahasa melayu, aku boleh terangkan. Karma pernah cakap (dimana jantina si karma tidak dapat dikenalpasti), sesungguhnya buatlah kamu sesuatu terhadap sesuatu, maka sesuatu itu akan datang semula kepada kamu. Contohnya, lebih ringkas untuk difahami, kalau hari ni kau bela toyol untuk curi duit di rumah orang2 kampung, esok2 toyol itu akan buat te-alip-ye-kop (TAIK) dengan kamu. Saya pun xtahu apa yang dia akan buat samada dia akan curi balik duit kamu atau dia akan susahkan hidup kamu sampai rumah kamu kehabisan tenaga elektrik. Mungkin kan, siapa tahu??

Makanya disini, aku selalu percaya apa yang aku hadapi harini semuanya berbolak balik daripada perbuatan aku sendiri. Perbuatan lalu. Kalau hari ini, orang layan aku mcm haram, aku rasa mungkin sebab dulu aku tak reti nk jaga hati orang yang sayang pada aku. Tapi apa yang aku hadapi lebih teruk daripada apa yang aku pernah buat dulu. Menyeksa batin, pernah hadirin semua tahu? Bagi sesiapa yang berada didalam kasut yang sama dengan aku, “Welcome to the Club darlingss~”

Isunya disini, karma datang tak kira tempat. Tak kira masa. Lepastu yang paling isu kat sini, karma boleh buat kau berganda ganda ganda ganda ganda ganda ganda lebih teruk daripada apa yang pernah kau buat dulu. Kalau tak percaya, kira la berapa banyak ganda ada kat ayat tu. Ngeri kan?

Kalau dah tau ngeri, jangan buat jahat dengan orang lain. Treat others as how u wants to be treated. Ingat lagi kan Golden Rule ini?

Wednesday, June 9, 2010

perginya bukan untuk ditangisi.

dah lama tak datang kat blog.
kali ini aku datang bawa berita sedih.
atok tersayang telah pergi menghadap panggilan Allah tepat jam 1.00 pagi 9 JUN 2010.

Hj Sariyan Bin Hj Abd Aziz.

a man i should be proud of.

at the age of 95, atok masih berupaya untuk ingat setiap nama cucu2 beliau. not even missing one, i mean every single of us he would remember the name. apa yang lagi membanggakan, atok boleh ingat apa cita2 kami waktu kecil2 dulu, atok boleh ingat kat mana kita belajar, atok boleh ingat kita kerja apa, atok boleh ingat semuanya. what a good memory he has, isn't he?

kalau aku datang jenguk dia dirumah, atuk suka buat muka comel. sudahla memang comel, buat lagi muka comel. atok rajin buat lawak. pandai buat anak cucu dia gelak gembira. by the same genes, no wonder ramai anak cucu dia menurun dengan sense of humor yang die miliki tu. aku tak terkecuali :)

waktu aku belajar di UiTM dulu, bila datang jumpa atok, salam cium dia, atok mesti cakap,

"eh ini yang belajar kat shah alam/klang kan?" dan masa tu dia mula cerita pasal kisah hidup dia dulu2 waktu zaman Jepun takluk Malaya, pasal kisah dia naik keretapi ke Klang dan macam2 lagi.

waktu aku jadi guru sandaran di Maahad Pontian, aku dtg rumah atok, salam dia, dan dia cakap,

"wah, cikgu dah datang." atok suka betul bila tahu aku jadi cikgu walaupun utk smentara. At least, aku dah jadikan atok bangga dengan profesion sementara aku tu. menurut atok, bagus aku jadi cikgu sebab ikut jejak langkah ibu.

sekarang aku sudah kerja di Panasonic Senai, jarang2 aku dapat jumpa atok. satu penyesalan yang tak ada penghujung. tapi sesibuk mana pun, aku tetap ingat untuk belikan atuk Soto sebab dia suka makan begedil, kadang2 atok suka makan mi sup Pak Ali, aku tak lupa untuk belikan atuk bubur segera kat Billion pontian sebab atok suka bubur segera. sekurang2nya masa hayat atok, ada sikit sumbangan aku di waktu2 akhir hidup dia kat dunia ni.

aku mungkin takkan dapat lupa keceriaan atok tiap kali anak cucu dia datang jenguk dia dirumah. walau dia sakit, dia masih mampu buat semua ketawa dengan cara dia.

One thing for sure, aku tau atok mesti bangga dengan ibu dan abah for has taken care of him di saat-saat akhir hidup dia. ibu abah selalu datang mandikan atok, bawak atok berubat, dan macam2 lagi. ibu abah selalu sibuk tapi tetap ada masa untuk luangkan jenguk dan jaga atok.

sekarang nenek tinggal sorang.tapi Nenek sangat tabah waktu atok pergi tadi. nenek sangat tabah waktu jaga atok masa atok masih hidup. kadang2 aku terfikir, mampu ke aku nak jadi macam ibu abah atau nenek satu hari nanti? insyaAllah..

Kali terakhir aku jumpa atok adalah pada Ahad lepas sebelum bertolak balik ke JB. masa tu aku hantarkan bubur untuk atok. malangnya atok tak sedar masa aku datang. aku cuma dapat cium tangan atok tapi tak dapat berbual dengan atok macam selalu. paling sedih bila tadi aku duduk di katil atok, aku nampak bubur segera yang aku hantarkan untuk atok ada berbaki lagi 1 mangkuk. semuanya kenangan..

sebelum atok dikebumikan, Ciuman terakhir aku untuk atok meninggalkan seribu makna, seribu kenangan dan seribu kesedihan. Atok masih mampu tersenyum pada akhir hayat beliau melihatkan anak2 beliau berjaya, dan atok patut tahu atok mempunyai such a great genes after all. from the great genes of your, comes a great generation of us. Terima kasih atok.

Pemergian atok bukan aku mahu tangisi, tapi air mata masih turun tak mahu berhenti. aku tak mampu buat apa2. tapi aku Redha dengan pemergian atok. semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan para solihin. amin ya Rabbal Alamin..

Friday, April 30, 2010

sedangkan budu pun bau busuk...

Sedangkan budu pun bau busuk...

Apetah lagi manusia hina macam kita ini. Tapi, ada waktu2 tertentu memang tak pernah rasa busuk. Contoh, Masa bercinta kentut bertubi2 bau setanggi pun, rasa macam bau ubat gigi Mu’min. Ketiak bau kemenyan pun xpenah nak heran. Apetah lagi taik gigi yang rasa coklat tu. Ada pakwe kau kesah? Paling teruk pun kena tumbuk2 manja je. Itu waktu bercinta. Tapi kalau pakwe aku ketiak bau kemenyan, memang free2 aku tolong sms Nenek Kebayan tolong risik2 kalau nenek kebayan dah ada pakwe belum? Sudi tak nenek keluar dengan boifren saya yang hensem dan berbau kemenyan ini? Sampai begitu sekali hati budi aku.

Cukup mengata orang si paku serpih. Menggigit orang, eh apsal kau nak lebeh2?

Topic hangat hari ini, aku memang busuk. Baik busuk dari segi perangai atau dari segi tiga Bermuda. Adalah diingatkan disini, ibu ibu mengandung diharap tidak membenarkan anak didalam kandungan menghayati puisi yang akan anda baca sebentar nanti. Dikhuatiri akan menjejaskan kehidupan sosial mereka waktu akan datang.

Seindah2 manusia ciptaan Allah ini, pasti ada buruk disebalik baiknya. Pasti ada hitam disebalik putihnya. Pasti ada karat disebalik kilatnya. Itu yang akan kita renung2kan-dan-selamat-beramal hari ini!

Bagi wanita seangkatan Datuk2 dan Datin2 yang sekapal dengan Datuk Siti, aku takkan berani kupas isu buruk mereka. Sebab berlainan status. Lagipun siapalah aku ini, hanya melukut di tepi gantang, mengongot2 berkata gampang. Aku Cuma akan berkata perihal keburukan aku sebagai seorang perempuan biasa, golongan perempuan yang tidak diminati para VVIP, mungkin juga sebagai seorang perempuan yang tidak pernah tahu jenis ulam-ulaman yang boleh ditanam di halaman rumah.

Sejak berkecimpung dengan dunia keperempuanan selama 22 tahun ini, sangat mudah untuk aku simpulkan sesuatu. Ego bukan saja untuk lelaki, malah layak juga diberi kepada perempuan jenis macam aku. Memang benar aku ego. Amalina as what u’ve seen, what u’ve read in this blog is my alter-ego. Not to mention, the real side of me, ah no thanks. Tak perlu diberitahu kalau kau benar2 kenal aku yang betul2 di dunia luar, yang bisa berdiri dengan dua kaki, bisa menggunakan jari telunjuk untuk mengorek hidung, yang sangat lembik perwatakannya, sangat mudah hanyut dengan pujukan syaitan. Itu baru betul aku.

Speaking of which, being egoistic is the best value i’ve ever had in my whole life. At times, ego is good for u. Bermaksud, for some arguments or misunderstanding though, im not gonna give u any single chance to blame me for any reason if i noe it wasn’t even my fault. Salah kau bermaksud ia salah kau. Salah aku, bermaksud aku akan minta maaf. Itu ego kah?? Atau lebih tepat, fight for your right? I’ll choose the latter then.

Nilai murni seterusnya, aku seorang penjual ikan. Atau SELFISH. Sila jangan percaya terma ini atau anda akan percuma sahaja dianggap bangang oleh rakan2. Sekian.

Oh ada tambahan, aku juga menggelabah. Gelabah saja, tidak terketar2. Apa kau ingat aku skizofrenia?

Maka, bagi lelaki yang boleh bertahan dengan aku, tahniah kami ucapkan. Ikhlas daripada warga rumah No 15, Kampung Telok Kerang.


Thursday, April 29, 2010

tempayan madu di tasik titiwangsa

fauziah latif selalu berpesan ;

jangan berumah di tepi pantai, anak itik jalan berdedai.
kenapa menyoal soalan yang bingai, kalau tak mahu bercerai berai.

entah kenapa makin hari aku rasa hidup aku macam nk dipukul mati pula, nak diterajang kaki pula yang pendek. seriusshit, hidup ini telah membunuh aku secara senyap dan perlahan2. sikit demi sikit dia tusuk tulang rusuk Hawa aku ini ahh arghhhh sakit bodoh! tak payahla tusuk betul2 guna pisau marjerin tu. agak agakla weh nak bunuh aku pun gune pisau tajam sikit boleh kann. pisau marjerin ni tumpul maka batin aku tersiksa. ugh.

biarkan orang mengata, jangan kau berdusta. apakah motif, jangan ditanya. aku pun sedang dimasuki air kepala ini. kerja banyak tak apa, takde masalah untuk aku. tp bila stress banyak, sumpah aku tak bole blaaah. ya, memang aku mengaku, masa interview dulu, aku cakap aku stress-resistant. bila panel tanya, "how you handle your stress?" maka aku jawab, " simple. i often eat chocolates to reduce my stress level, i make sure i eat vegetables (padahal sayur pun xmakan takat makan togeh je bolelaaa) and above all, what important for me is the existence of friends-circulation. i wil tend to share my problems with friends bcos i believe having the problem shared between people u comfortable with, will help you reduce the intensity level of stress. sharing is caring lorr." itu jawapan berhemah aku dulu. tp bila skarang kawan2 pun xde. aku balik rumah utk tido je, apa motif hidup aku??

aku taknak mati akibat tekanan melampau. aku nak mati dalam senyuman walaupun amal ibadah aku tak berapa cukup. tapi at least aku tahu aku dah live my life to the fullest. apa makna hidup ni tanpa keluarga? kawan kawan? kekasih? teman lelaki? skandal? aku tak main skandal2 nie. aku dah mula menuju ke arah kebenaran. pengakuan berani mati daripada seorang aku.

sinopsisnya, aku mahu hidup aku yang dulu. yang tiap2 hari balik disambut hilai tawa anak anak. teh panas dan kuih keria siap terhidang di atas meja kopi bulat di ruang tamu buatan si suami. dan anak anak pula menarik baju uniform mak sambil berkata "mama mama nak jam ben 10" dan aku dengan penuh kasih sayang, terus terajang budak itu terkeluar dari tingkap. dan akhirnya, sii suami meratap kesedihan yang melampau, dia cucuk kaki aku guna pisau marjerin. sampai hati kau, abanggg!! *kesan pengaruh drama indon yang menjadi2 pada masa kini*

yang benar, cukupla ya Tuhan kau bagi aku kebahagiaan hidup ditemani kawan kawan sejati. kadang kadang aku cemburu lihat orang lain balik kerja disambut high-5 anak buah di depan pintu. tapi aku, jangankan anak buah, anak kura-kura pun belum tentu mahu layan hidup aku yang kosong ini. binatang sekarang juga pandai memilih.

entah apa salah aku, dpaat hidup mcm ini. aku nak kawan2 dulu semula. aku nak mereka ada setiap masa utk diluangkan bersama aku. pillow talk bersama girlfriends adalah perkara yang aku akan rindu sampai bila pun. tolong percaya, ia terlalu nikmat untuk dikongsi bersama.

hingga ketemu lagi ya. aku rindu kau, wahai kawan dan turut merindui kau juga, wahai masa lalu. :(

Wednesday, April 7, 2010

"Maaf dong, aku terlanjur"


Orang kata, terlajak perahu boleh diundur, terlajak mengandung, beranak-pinak lah jawabnya. Apahal? Eh silap peribahasa. Itu kalau terlanjur tutt. Aku ini terlanjur lain. Harap orang ramai tidak silap faham. Dan janganlah wahai kamu tergesa2 mencari facebook ibuku untuk memberitahu perihal anaknya ini yang sudah keterlanjuran. Ibu, aku tidak bersalah. Aku cuma mahu mencari kesenangan hidup, ingin mencari kekayaan dunia, dan sebenarnya semua itu tipu belaka. Aku sebenarnya Cuma mahu mencari duit tambahan demi membeli beg tangan baru yang lebih tahan lama dan elok kualitinya jika dibanding dengan beg tangan cikai yang aku pernah ada dulu dulu. Terlanjur aku mencintaimu. *Cis tiada kaitan, walau ada nilai2 kasih sayang*. Oleh itu, dik amal (eh kantoi sudah nama panggilan ala ala manja-mintak-terajang- sakti I dirumah *buat-buat terberitahu padahal niat memang mahu memberitahu*) mahu ibu dan abah tahu, dik amal kerja macam nak patahnya sayap malam (apakah??) demi mencari duit lebih. Terlanjur aku memilih kursus perakaunan ini dulu, sekarang terima padahnya sendiri. Jangan kau ratapi lagi keterlanjuran ini. Hambik kau!

Eceh eceh. Takdela. Aku tipu. Saja nak buat kesan dramatic bertitik airmata kat situ. Hey tapi ini serius. Sejak aku melacurkan diri dalam dunia kerja ini, aku dah mula rasa tempias hangatnya bahang asmara. Ces. Mengarut. Ulang lagi sekali ya,. Sejak aku mula melibatkan diri secara langsung dalam dunia accounting yang sumpah real bagai nak mampos ini, aku rasa sudah boleh disimpulkan disini, (untuk orang ramai yang berminat mahu tips menjadi pekerja berwawasan seperti bos aku, bukan aku ya harap maklum)

Kalau kau kuat iman, maka pilihla jalan kebenaran ini iaitu accounting.

Jika iman senipis gula castor, pilihla kerjaya yang lebih ringan dan tidak mencabar kegagahan anda. This may be harmful. Yes, its for real.

Notakaki: gula castor ialah gula halus sehalus zarah gerakan Brown yang digunakan untuk membuat kuih raya. Lazimnya, gula ini tidak wajar digunakan untuk membuat teh ‘o ais.

Pesanan ikhlas tulus mulus suci dan murni pemeringkatan dua kali oleh saya.


Yang benar,

*nama tidak akan disiarkan atas alasan tidak mahu dibaling cat merah didepan rumah pada keesokan paginya*.

Untuk entah keberapa kalinya aku telah termakan sumpahan sendiri. Dulu aku kata, tidak mahu kerja yang beruniform. Tapi sekarang mesti beruniform segak dan kacak. Itu termakan sumpahan pertama. Sumpahan yang telah termakan sendiri kali ini, berkaitan dengan kerja pula. Dulu beriya2 aku mengelak tak mahu jadi auditor yang cantik (‘cantik’ adalah pemanis ayat sahaja) sebab sudah boleh membayangkan betapa tidak voguenya bila kena balik kerja malam, mata punya eye-circle yang malap, tiada istilah weekend dalam hidup aku sebab every weekend is weekdays mesti kerja jugak. Wadetut. Tapi lagi jauh aku lari dari benda itu, lagi dekat dia datang menyentuh hati aku. Ayat stok nak jiwang bagai. Lempang karang. Ah persetankan! Tapi tengokla wahai sekalian alam, kini aku sudah kerja macam apa ah tidak tahu mahu bagi perumpamaan bagaimana lagi. Bukan lagi katak di bawah tempurung. Bukan juga bagai bulan jatuh ke riba. Lagi terpesong. Ah Tiada kata.

Kerja balik tengah malam di kala bulan sudah nak masuk tidur, di waktu orang lain sudah berjaya membuat anak, di waktu tikus mula melakukan kerja2 pembersihan stok lebihan makanan di dapur. Weekends juga kena kerja apakah nasib gua bagai jatuh ditimpa durian tergolek2 pula di kaki bukit. Weekend itu bermaksud waktu couple2 hot zaman sekarang pergi berpacaran tanpa pengetahuan ibubapa, waktu ibu tunggal membawa anak perempuannya menonton Alice in Wonderlands, waktu ibu dirumah menghidupkan suis vakum mahu sedut abuk di penjuru ceiling rumah, dan paling penting, waktu aku berpeluk2kan dengan bantal busuk aku. Damn. Masa bermanja2an aku dengan bantal itu, arghhh usah dikenang lagi. Alahai omakkkk kawinkann akuuu. Lepas kawin malas nak keje. bontot sudahlah leper duduk atas kerusi 9 jam. Perut pula sudah mula kembung akibat kurang kencing. Apasal tutup hidung?? Jentik kang.

Tapi ini serius lagi nyah. Walau aku perlu kerja lebih masa, its good to know as this far,aku tak pernah lagi stress bagaai sebab rasa seronok buat kerja lebih and most importantly, get paid even more! Yahoo.!! Kesimpulannya, wang saku akan bertambah, dan oh ya, nafsu juga bertambah melampau lampau ;p . Dan penyakit juga bertambah dalam kadar yang lebih cepat. Haha.

Ini sudah sangat merapu bai. Lebih baik aku merendah diri. Bukan, bukan itu. Lebih baik aku mengundur diri sebelum mendapat penerajang maut kuasa bimasakti dari blog sendiri. Blog zaman sekarang juga sudah pandai mahu jadi si Tanggang. Tidak kenang jasa. Bagai Kacang Ngan Yin lupakan logo ibu jari besarnya. Ah, dengan ini aku sumpah kau wahai belog menjadi kerusi roda. *Tringgggggg~*


Saturday, March 27, 2010

cinta siapa?

sejak sudah dapat pegang duit sendiri ini, rasa tanggungjawab makin berat. haruss makin berat kauuu...duit syiling makin banyak. tiap tiap malam nak guna telefon emak di kampung guna public phone Taman Pulai Jaya depan kedai topup belok kiri lepas simpang pertama tu. ofkos poket makin berat. macam ini baru boleh jadi tokoh anak mithali peringkat kebangsaan. nak jadi tokoh Maulidurrasul asyik tidak kesampaian saja :(

dulu masa belajar adalah waktu paling bahagia sebab dapat jadi perempuan pengikis paling berjaya atas muka bumi ini. duit biasiswa JPA dah dapat, campur pula duit biasiswa zahir dari penaja utama ibu dan abah, iaitu wajib dapat. bila ditambah tolak darab bahagi punca kuasa dua dan logarithm kan, maka terbentuklah satu institusi pembaziran dimana kekerapan keluar dating meningkat sebanyak dua kali ganda. kalau biasa dating 2 minggu sekali, bila waktu klimaks punca pendapatan meningkat, maka jatuh hukum wajibul ghunnah, mesti pergi dating sampai 2 kali seminggu. amalan syaitan sungguh. Astaghfirullah..:)

tetapi ingin saya tekan-tubi-lima-kali-kan disini, semua itu dulu. waktu dibawah sedar. waktu tak sedar diri anak pungut. eh salah. waktu tak sedar diri duit sebenarnya susah nak cari. bukan senang macam dibayangkan. bukan semudah ABC. bukan semudah gores dan menang dapat percutian ke New Zealand. bukan semudah gelek goyang gerudi. ah susah memang susah. sekarang sudah dewasa, sudah merasa kerja sendiri, sudah merasa peritnya bekerja lebih masa, sudah merasa aduh susahnya nak dpatkan duit RM2k++ waktu sekarang ini. sudah merasa sebenarnya gaji besar mana pun tidak akan cukup. gaji makin besar, nafsu makin besar.

makanya atas kesedaran nasional itu, aku secara penuh wawasan, telah mempertingkatkan mutu hidup sendiri dengan memperuntukkan duit secara rasional. bukan untuk diri sendiri sahaja, malah untuk keluarga yang berada dikampung. entri ini saja untuk berkongsi cerita, sebab tak mahu ada manusia lain yang sering lupakan ibu bapa bila gaji sudah besar,, bini sudah ramai, ibu bapa dan adik adik dikampung dibiarkan makan tanpa pinggan. *perumpamaan ini harap diabaikan kerana tidak mencapai mutu piawaian Dewan Bahasa dan Pustaka.*

dulu waktu belajar sudah puas aku habiskan duit ibu dan abah. bukan guna untuk beli buku atau bayar denda perpustakaan. tetapi untuk pergi dating dan membeli belah gaya Paris Hilton kelas bawahan. bajet bapak ada buat bisnes hotel. padahal bapak aku banyak lagi nak tanggung adik adik dirumah. berderet macam keretapi KTM Kuala Lumpur-Johor Bahru. ada 12 orang nak kena tanggung. nampak tak betapa sesak nafas mereka nak keluarkan duit untuk anak anak sendiri.

sekarang ni aku nak tanggung diri sendiri dengan gaji macam ini pun rasa sebak. eh tak. sesak nafas. baru seorang diri! belum beranak pinak lagi. peh. bawalah daku pergi, dari derita ini~~ tiba tiba nyanyi lagu stok SinarFM sebab nak rasa retro kembali ke pangkal jalan. ah tiba tiba je kau.

jadi apa yang dapat aku simpulkan disini, bila dah rasa pegang duit sendiri, dari titik peluh sendiri (walaupun kerja dipejabat ada aircond agak susah mengeluarkan peluh), ingatlah orang yang tersayang. jangan bawa kereta laju2. nanti kena saman polis, duit dah luak sebab kena bayar saman polis. buat apa kau membazir bagi duit kat polis? sedangkan ibu bapa dan adik adik dirumah lebih memerlukan. dramatik sebak kan ayat aku. oh well...

tak perlu bagi banyak. cukupla jika setiap bulan gaji, belilah sumthing untuk family sendiri. beli biskut beras wang wang di Giant harganya baru sepaket RM3.85. mesti adik adik teruja sehingga kelu tak terkata. padahal baru biskut wang wang bin bin. belum lagi kau belikan DVD original Adnan Sempit. pasti mereka tidak lupa jasa dan budi baik kau sebagai seorang kakak atau abang yang sangat memahami jiwa muda mereka. untuk ibu bapa pula, jangan lah derhaka tidak mengenang budi sangat sampaikan mereka pun kau belikan biskut wang wang. belikanlah sesuatu yang mereka suka. contohnya, macam ibu aku suka makan kacang. maka, belikanlah kacang cap Ngan Yin di Giant yang baru bernilai RM3.95 sen itu. kalau macam abah aku pula mengidam Toyota Camry sebijik, disebabkan aku tak mampu belikan itu sekarang, aku hanya akan pergi ke Toyota showroom dan ambilkan dia satu pamplet Toyota Camry, bawa balik dan tunjuk pada dia. eh nampak tiba tiba abah sebak. untuk lebih nampak kacak dan extra sebak, aku printkan gambar Toyota Camry dari internet saiz A3, gulung dan ikat reben, dan beri kepada abah. dan oh, abah lebih sebak memikirkan perihal anak daranya yang bijak dan hensem ini. *ini drama sahaja* dan sebenarnya, aku dah sikit2 simpan duit sebulan RM20 untuk belikan abah kereta itu. siapa yg dah tau ni, diam2 jangan pecah rahsia pada abah aku. takut beliau tambah sebak. tsk.

kesimpulannya, bila kita nak balas jasa ibu bapa, tidak semestinya kita mesti bagi duit yang banyak pada mereka tiap2 bulan gaji. cukuplah sekadar membantu apa yang patut, tidak lupakan mereka setiap kali kita dapat gaji, beli dan berikan sesuatu yang affordable biar sesama keluarga kita merasa hasil titik peluh kita bekerja. kalau dulu kita dah habiskan duit mereka, apa salahnya kali ini kita put aside sikit duit untuk belanja mereka. tak perlu berbelanja lebih, berbelanjalah di Maslee, jiran saya!

itu kalau kita cintakan ibu bapa dan keluarga. tapi macam mana nak balas budi kepada alam sekitar, jika kita cintakan alam sekitar? senang. support Earth Hour. tutup lampu selama sejam. malam ini sahaja. tapi tak perlu tutup tv. untuk siapa siapa yang nak tengok AF8. tolong sokong kempen ini jika kau mahu hidup lama. dunia dah makin panas wehhh!!


Monday, March 22, 2010

rumusan kaji lelaki.

atas pemerhatian rambang aku selama bergelar playgirl 22 tahun ini (halaaaah halaaah apesal statement yakin mcm sukimak nieee), ada sedikit yang aku boleh rumuskan untuk pemerhatian individu bergelar manusia tak kira lelaki perempuan pondan nyah pengkid tomboy dan boboy pun. antara isi kandungan rumusan kali ini berkisar tentang pemerhatian aku terhadap pelbagai jenis lelaki yang ada unsur sex-appeal (OMG) pada pandangan kaca mata aku sendiri. hey hey kepala hotak tu kalau tak fikir sex je boleh tak. ke nak rasa lempangan buah bidara aku ni? maksudnya, antara perkara perkara yang aku rasa menarik pada seseorang lelaki. atau kasar sikit, jantan. nak kasar lagi? tak boleh kasar kasar, abah i pon lelaki kauu!! *masih dibawah sedar*

ayuh dong, kita mulai. dimulakan dengan Bismillah. disudahi dengan brrrrppp... Alhamdulillah.


Jenis lelaki pertama: Indian Guy.

oh tuhan. homaigod. ya aduh. (rileksla abang abang melayu, jangan baling batu kat i dulu). entah kenapa sejak dari azali lagi aku selalu rasa lelaki India cukup menarik perhatian aku. jangan salah perkiraan. konteks lelaki India yang aku maksudkan disini is something modern bukan yang stok tradisional pakai cawat putih. bukan yang bonzer2 pakai kot suka bersidai tepi kedai rempah kat Jalan Dhoby tu. nehi nehi nehi. aku suka indian look. biar hitam, tapi manis. orang putih pun cakap macam ini

" ONCE U GET BLACK, U'LL NEVER LOOK BACK "
(peribahasa asal "once u go black, u never get back")

kalau dulu dulu bila kawan2 tanya, eh kau suka lelaki macam mana? jawapan: lelaki yang muka indian look. ada yang ketawakan. lepas itu sendiri menyesal bila gigi berterabur, sia sia dapat penampar pailang dari aku. tapi agak2 la oi, jangan fikir aku suka yang stok Niger punye manusia jugak. haramjadah.


jenis lelaki kedua: Chinese guy.

tidak keterlaluan jika aku katakan yang aku tidak minat lelaki putih atau bermata sepet. boleh begitu, bukan? ish kalau laki i putih, hari hari i makan hati sebab kulit i ni macam nescafe kurang susu. lepastu semua orang mesti cakap anak aku keluar nanti jadi taik cicak. mulut macam tu layak aku bawangkan aje. tapi maaf ya, lelaki putih mata sepet sangat kurang sex appeal nya untuk aku.


jenis lelaki ketiga: Lelaki Melayu

ini pilihan ibu saya. of course. yes, definitely. haha. well erm aaaaa erm lelaki melayu eh? i takutla banggg nak komen banyak2. nanti i ni dikatakan lupa diri. well, i look stupid if i speak malay. *eh apehal?? tibeee* ok ok serius semula! Lelaki Melayu pd pandangan aku, agak kurang romantik. tapi tak semua lah. ada yang romantik bagaaaai. lagak Leonardo D'PecahPeriuk dalam Titanic "u jump, i jump". tapi sebenarnya, bila perempuan tu lompat terjun dlm laut, si lelaki ni lompat terkinja2 atas kapal, boleh cari lain gamaknyaa! ini sekadar gambar hiasan sahaja. tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati. bagi yang terasa, ala buat buat cool sudah. kalau tak, nanti tak pasal kau buat muka cuak time baca entry ini, tak ke kantoi bongok dengan awek/bini kt sebelah tu. rielaks okay. breath in.. breath out.. good.

tapi 1 thing for sure, most of these guys, memang bermulut manis anyhow. tapai pun bau busuk kau tahu. ini kan pulak mulut lelaki. manis banget. gilaaaa kau tak cair dengan sweet talk diorang?? bab ni aku terpaksa menyerah kalah. tak berani nak komen lebih2. samada diorang ini keep their sweet words or not, let the time decides. okay girls??

hurm, lagi pasal lelaki Melayu, the level of sensitiveness is predictable. oh yes, but sometimes it goes unpredictable though. it depends lah. i love man who have this kind of quality. sebab aku rasa bila dia sensitif, dia akan faham apa yang pasangan die tengah face through. let say, perempuan tengah period malas nak layan si lelaki ni tiba tiba nak ajak gi memanah la, ajak pegi berbasikal bukit la, pastu tak pasal pasal perempuan ini kata "i takmau i takmau!! hantar i balik rumah orang tua sri kenangan sekarang!!". kalau lelaki tu ada nilai2 sensitif, mesti dia aware dengan mood perempuan gila ni tadi. dan lelaki itu patut ambil jalan selamat. gunakan pintu kecemasan. pakai tali pinggang dengan selamat. pelampung berada di atas kepala anda. *cita cita telah tercapai menjadi pramugari*

dan lagi, lelaki Melayu ini kadang2 tengok ada yang kurang gentleman. tapi ada jugak yang bapak segala gentleman. benda ni bergantung juga kan. tapi sebenarnya bila over gentleman, rimas jugak brader. sikit2 LADIES FIRST sikit2 nak kena marah semua orang yang ngorat awek dia. ceh, kalau macam ini, out!

lelaki pilihan aku:

1. aku tak suka lelaki hensem. tolong, kalau rasa diri tu hensem macam Yusuf Haslam atau hamsam sekalipun, sila pergi main jauh2. jangan dekat dengan aku. aku allergy orang hensem2 ini. hensem tak menjamin apa apa pun untuk kehidupan aku selepas mati kelak. kalau dah tua, berkedut jugak. tapi kalau anda comel, dah tua pun comel. auww~ *pengsan*

2. lelaki itu mesti cool. bukan orang Pakistan jual aiskrim MatKool. bukan. jangan poyo. jangan pakai spender kt luar. eh eh. silap kategori ni. okay, contoh lelaki cool adalah Zahiril Adzim. mamat selamba tapi ayat peh peh peh *speechless*. kadang kadang lelaki puitis macam ni memang bagi plus point ah! ulp.

3. harus softspoken. please dont get confuse with these two ; softspoken & sweet talk. softspoken is like someone whom has this super duper power untuk bagi setiap ayat yang keluar dari mulut dia, meresap terus masuk dalam otak. takde lalu tol kene tempuh roadblock segala. straightaway to your medula oblongata (betul ke? haha). kualiti lelaki yang softspoken, pada aku, adalah amat peh peh peh *bila speechless memang akan bunyi begini sahaja*

4. lelaki itu mestilah mempunyai satu daya tahan yang tinggi, yang mampu mencapai satu tahap menggelegak sebab aku ini memang mencabar keimanan lelaki. perangai kurang berdaya saing, terlalu yakin, dan kurang kemuafakatan boleh mencalar imej lelaki yang terbabit. dah melalut. dah melalut. move on. next please.

5. extra sensitif. ada sixth sense. ada chemistry. ada physics. ada add math. melalut lagi. dem. tak, maksud aku, someone yang boleh faham apa aku rasa tanpa perlu aku cakap. peh dengar macam demanding gile. sebab aku bukan jenis perempuan yang outspoken. tak reti nak cakap ketidakpuasan hati. selalu aku tanam rasa tak best dalam hati. tunggu berulat, baru aku keluarkan habis habisan. iya. memang teruk. dan ya, hebat.

6. i need someone yang ada extra shoulder to lend it to me. shoulder to cry on. kan dah cakap aku gembeng. cengeng.

7. above all, i just wanted someone who love me, someone who know how to take care of me, someone who know how to pamper me with love. coz im going to offer the same thing to u. yes, its for sure dear.


*lelaki hensem yang membaca, jangan menggigit jari. malu orang sebelah tengok*

till next post, buh-bye people.

Saturday, March 20, 2010

KUN FAYAKUN..

kenapa Tuhan nak uji kita? sebab kita lemah atau kita kuat?

aku tak kuat pun. kadang2 bila dapat ujian macam ni, hati merungut sendiri, kenapa Tuhan pilih aku untuk bagi semua ni. sedangkan semua tahu aku memang lembik. tak gagah langsung. semua ayat2 gagah aku dari dulu sampai sekarang is my alter ego. bukan diri aku yang sebenar2benarnya. sumpah aku begitu lembik lemau lemah. aku tak boleh pun diri atas kaki sendiri. atau kata nama lain, berdikari. tapi aku pun xpernah tumpang kaki orang lain untuk berdiri. kalau macam tu, memang saja mintak penampar. i am too dependant. tak reti untuk jaga diri sendiri dengan baik, tak reti untuk kawal masalah peribadi sendiri, tak reti nak deal dengan masalah sendiri. jenis apakah manusia macam ni. huh.

tapi sejak akhir ini, aku macam dah dapat satu rasa, yang Allah bagi aku sesuatu ujian untuk tengok sejauhmana aku dapat bertahan tanpa bantuan orang lain. at first i noe i cudnt make it through. sudahla orang sedia tahu, sabar aku tak menebal pun di dada ini. buku teks sejarah lagi tebal dari sabar aku. dan seperti dijangka, memang sampai end point pun, aku masih tak mampu lawan sendiri. bergelut dengan rasa sendiri sampai konon2 dah nak mati sangat. ya, aku memang exxaggarate sikit. tapi kau semua kena tahu, memang sakit bila tak ada orang nak bantu kita waktu kita susah. waktu kita perlu pertolongan. waktu kita perlukan CPR masa tercungap cungap. waktu kita perlukan duit untuk beli iPhone baru. eh eh over pulak. macam tulah sikit2 perumpamaannya. rasa macam dunia sendiri jauh dari dunia orang lain. macam tinggal dalam zaman dinosaur. tapi masa tu, takde pulak jumpa Flinstones dan kereta-brek-kaki nya itu.

tapi apa yang jadi mesti ada hikmah nya kan. orang putih dan orang hitam pun ada kata; there's a silver lining in it. senang cerita, of everything that happens, there must be something good beyond that. kan indah bila sesuatu yang kita sayang dapat bagi semua apa yang kita nak. tapi kalau macam tu, rasa macam aku ni bapak perfectionist. lepas tu semua orang pun takut nak mengorat aku, demanding lebih. tengok Fasha Sandha, humble gilaa sampai laki orang semua terkenan kat dia. agak agaklaaa kan. kan. kan. last2 aku pun tak berlaki. padan muka sendiri.

apa yang penting, (tolongla jangan jawab KERJASAMA..! aku geli la katun wonderpet. tolong, boleh??) aku tak pernah harap sesuatu yang sempurna dari siapa2 yang aku sayang. sebab aku sendiri cukup tidak sempurna. in and out. imperfect la der. aku ni mata dah mula juling sedikit. hidung busuk. mulut busuk. kencing bau ubat. gembeng (siapa tak faham cari dalam kamus jawa). bukan gampang, baca betul2. badan selalu naik ruam gatal. kuat makan. peha besar. suka hentak hentak kaki depan orang ramai. perangai tak semenggah, kadang kadang terkentut masa dalam shopping complex. bila berjalan semangat macam kawad kaki kadet polis masa tingkatan lima dulu. kulit muka banyak noda hitam. masak memang pandai (plus point) tapi pemalas nauzubillah (tolak markah). bangun tidur tengahari. kelam-kabut kelam-kelibut segala. takut makan ubat air. susah berak. apa lagi nak?

nak aku senaraikan lagi sampai habis? karang ada yang lari pulak follower blog dengan kawan2 aku kat fesbuk nih.

sebab itu aku tak kisah pun siapa lelaki yang aku akan dapat. tak hensem? apa ada dengan hensem kalau kaki perempuan. tak reti siang ikan dan ayam pulak tu. tak kaya? itu belakang kira. nanti kita boleh tanam pokok duit sama-sama. tak tegap? nanti aku belikan cangkul, kau buatla FarmVille belakang rumah, confirm sebulan timbul otot. tak gagah? biarla lembik asal boleh protect aku. tak ada janggut? dah, nanti aku tanam rumput karpet kat dagu kau. hitam? hitam itu perillys. pilihan saya!! (tunjuk ibu jari ternaik) hah ape lagi kriteria sempurna yang kita harapkan sebenarnya? bagi aku, what i expect the most i can get from someone i love, is the extensive CARE he/she could give me. i need 300% attention here. there. up. down. semua. please?

saya tahu awak dah cuba buat yang terbaik, and i appreciate that dear. betul, takkanlah saya nak tipu. nanti awak tumbuk saya. haha. terimaaaa kasih cikguu!

di kesempatan ini aku ingin memohon maaf atas semua gambar2 juling dan jelir lidah aku selama ni. kalau Allah nak balas balik, hari ini mata aku alignment dah lari sedikit. dah jadi juling aiir. kalau esok bangun pagi, aku punya lidah dah jadi panjang macam lidah cicak pulak. tak mahu aku!! insaf. bila Allah kata jadilah ia, maka jadilah ia. Kun Fayakun.

mari sembahyang adik adik.