KADANG KADANG MAHU JUGA POPULAR SEPERTI TAMAN RASYIDAH UTAMA

There was an error in this gadget

PANAS! PANAS! PANAS!!! klik cepat.

Friday, November 7, 2008

Customer is ‘ALWAYS’ right --- is dat true? 6th nov 2008

Ppl keep saying those words. Me myself – for example; haf been begelumang in business stream for de past few years, are so sooo familiar with dat. Boring tau bile dgr mende tu je. Bcuz now, d thing is we cannot depend on it anymore. Knape? Sbb d relevant answer is  it depends. Ya..IT DEPENDS. Y shud customer always be right at d 1st place? Regardless of dorg wat slh atau x, perlu ke kite bepegang teguh pade prinsip tu? I dun tink so ppl.think yaa..

Here d 1st situation:
It did happen to me once. 3 years back, gua keje kat kedai fotostat. Ade a mamat teksi ni dtg nak fotostat ketas. Dah a ckp mcm bai. Gua pon kompius die nih mlayu ke bangla? Sbb kalo bai jual roti ckp ngan gua pon gua paham. Ni org mlayu lak nk ckp cmtu kan. Xpela layankan aje. Suke ati lu la bai. Disebabkan gua xbape paham ape yg die cube nk smpaikan, gua gi jela wat ape die suruh, n tnjuk hasil fotostat tu kt die. Pastu die kate btol ape yg gua bwat. So gua troskan keje gua mempotostatkan ketas tu smpai 20 copy. Die pon bayar. Tibe mase je, tetibe die dtg balik marah2. kate gua xdgr ckp die. Slh potostat. Bengang x?Halamak..die mmg tlah mencabar keimanan didada gua yg menebal nih. Gua pon apelagi, betah balik. Pantang abah atok nenek gua org cemni. Bile dah ngok-ngek-bla-blah, gua dah hempas2 mesin potostat tu, die tros blah. Gua cukup marah. Pastu tetibe bos gua ckp, xbole mrh2 bcuz customer is always ryte. Wat shud I say man?? Pikir2 kanla.

2nd situation:
It happen just now. Kat hospital. Gua nak gi anto cheque to sign. Seblah tgn dah penuh ngan chq nih. Bile nk bukak pintu susah kan, tibe2 gua telepas pintu tu. Gua bukak a balik. Ape ade problem kan? Tibe je, ade pakcik yg sengal sgt ni tgh lepak situ (patient gamaknye). Bole die tetibe tanpe usul dan cadangan, nak sound aku “eh awak xbole ke nk bukak pintu tu btol2? Xpayahla hempas kuat2.kan bising. Xtau ke. Ni kan hospital.” Ohh…sound aku ye. Tegamak ko pakcik! Dgn merendah dirinye, gua pon mintak mahaple kt die. Xpe pakcik, arini ari ko. Sok2 ko kene plak, pdn muke. Gua xnk tolon. Gua pon xtau gua mtk maap tu ikhlas x. gua ckp je tu sbb gua masih sedar diri lg. kalau gua berada di paras atas norma2 seorg manusia, mmg dah gua hamun pakcik tu. Bingit siot. Die piker die sakit, die bole mrh2 gua? Die x pikir ke gua pon stress duh byk keje. Betobatla pacik selagi ade mase..isk.isk.isk.

See…u all kenela pikir2kan. Bukan nk menghasut. Tp statement di atas tu dah mati ditelan zaman. Time goes by. Ppl changed. Kdg2 ape yg kite buat btol, ade je yg nak disalahkan. Tp tym kite buat slah, lagila ramai yg nak menyalahkan kite. D moral of d story, I dun think we cud ever have this thing – ‘customer always right’ – anymore. Its rather impracticable for us. Unfair. From now on. Yes..effective TODAY!

^ ~ renung2kan dan selamat beramal! ~ ^

No comments: